Néhány sündisznó roppant fázik egy téli éjszakán. Összebújnak hát, hogy egymást melegítve védekezzenek a hideg ellen. De mennél jobban összebújnak, annál jobban érzik egymás tüskéit, annál jobban szúrnak. Próbálnak hát távolodni. Csakhogy akkor ismét dideregnek. Valahogy így van ez az emberrel is. Ha eltávolodik társaitól, minden kihűl körülötte, rideg lesz az élete. Ha közelít hozzájuk, némely szúrást, esetleg akaratlan tüskét el kell viselnie. De még mindig jobb szeretteink tüskés kedvét eltűrni, mint belefagyni az egyedüllétbe. Elvégre nekünk is vannak tüskéink, amelyeket a hozzánk ragaszkodók kénytelenek eltűrni. S ha él bennünk megértés, szeretet, e tüskepárbaj sosem okoz veszélyes sérüléseket.















Kun Erzsébet







2010. június 18., péntek

Kalacs illetve Frankenhofen Zopf aus Deutschland.


Ezt a kalacsot Nemetorszagban keszitettem,egy ugynevezett Frankenhofen kis faluban,egy idös nenitöl ellesve.
Minden reggel volt az asztalon belöle,leginkabb vajjal es hazilag keszitett beföttel,mezzel fogyasztottuk,no meg kakaos kaveval,ahogy a nemetek szoktak.
Mivel munkambol adodoan több nemet csalad etrendjebe is betekinthettem,több recept fog onnan szarmazni a jövöben.


Hozzavalok 2 kalacsra:

-1kg liszt
-1 kis elesztö
-fel kiskanal so
-fel liter tej
-100ml olaj
-180gr cukor
-izles,es kamrank szerint tehetünk bele egy kis rumot,vanilliat,citromhejat
-es ha arvalkodik a hüttönkben egy-ket tojassargaja azt is hozzaadhatjuk,a feherjet azert nem ajanlott mert hamarabb megszaradt tölle a kalacs

Elkeszites:

Elöszöris kis meleg tejben csipetnyi cukorral felfuttatjuk az elesztöt.
Mi allo robotgeppel keszitettük,es a taljaba beletettünk mindent,par percet hagytuk dolgozni,majd letakarva hagytuk megkelni.
Lisztezett asztalra kiboritjuk es ketfele vallasztjuk,majd az egyik darabot haromfele es keszitünk belölle egy fonatot,a vegeit kisse ala nyomkodjuk , megszorjuk a tetejet cukorral es mehet is az elömelegitet sütöbe,kb 40 percre,de ez szerintem sütönkent valtozhat.Meg forron kisse belehet vizezni,attol szep fenyes lessz.Itt lemaradt:-)


Jo etvagyat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése